Krullaine training Personal training voor vrouwen

Personal training voor vrouwen

personal training voor vrouwen

Waarom personal training voor vrouwen anders kan zijn dan voor mannen

Vrouwen zijn geen mannen en moeten ook niet trainen als mannen. Daarom is mijn personal training voor vrouwen anders dan voor mannen.

Veel vrouwen denken dat, omdat wij minder testosteron hebben, we nooit zo sterk kunnen worden als mannen, of net zo snel spiermassa op kunnen bouwen. Maar niets is minder waar!

Vrouwen hebben een even grote potentie voor het opbouwen van spiermassa als mannen en relatief zelfs een grotere potentie voor krachtwinst.

Het verschil zit ‘m in het starpunt: Wij vrouwen hebben minder vetvrije massa (o.a. spier-en botmassa) om mee te beginnen. Mannen hebben nou eenmaal meer spiermassa. Vrouwen hebben ongeveer 12% meer lichaamsvet dan mannen.

Dit verschil in vetvrije massa is in onderzoek genoeg gebleken om het verschil in kracht en prestatie tussen mannen en vrouwen te kunnen verklaren.

personal training voor vrouwen anders

Maar hoe zit het dan met oestrogeen en testosteron?

Allereerst: Als vrouw heb je alsnog gemiddeld 4x zoveel testosteron als oestrogeen. Oestrogeenwaarden stijgen en dalen in de maandelijkse cyclus.

Testosteron is zeker bevorderlijk voor spiermassa en je lichaamssamenstelling, maar wist je dat spiergroei bij vrouwen ook te maken heeft met groeihormoon en groeifactoren? Wij zijn veel minder afhankelijk van testosteron.

Bovendien hebben we oestrogeen en dit geeft ons een aantal voordelen.

Dit zijn een aantal nuttige effecten van oestrogeen:

Kortom, best handig toch?! Oestrogeen is dus juist voordelig voor het opbouwen van spieren.

Je hoeft overigens echt niet bang te zijn om te gespierd te worden. Sowieso kost het opbouwen van spiermassa jaren. Een enkeling met super sterke genen zal harder gaan, maar de meeste extremen die je ziet, vooral op social media: reken maar dat daar een spuit bij betrokken is geweest! Hoef je echt niet bang voor te zijn.

Vrouwen hebben een andere spiervezel samenstelling

Je spieren bestaan uit een mix van snelle vezels, de type 2 of fast twitch vezels, en langzamere vezels, type 1 of slow twitch vezels. De type 2 vezels zijn explosiever en sneller, denk aan sprinten of maximaalkracht prestaties. De type 1 vezels zijn meer gericht op uithoudingsvermogen. Type 1 spiercellen hebben méér energiefabriekjes zodat ze langer door kunnen werken. Wel zijn ze minder explosief.

Vrouwen hebben over het algemeen meer van die type 1 vezels in de spieren. Daarom is explosieve-bijna-maximaalkracht moeilijker voor vrouwen. Als je dit zou uitdrukken in intensiteit, en 100% je maximale kracht is voor één herhaling met het zwaarste gewicht wat je kunt hebben, drukken we die explosieve kracht uit als 90-100%.

Maar, gaan vrouwen rond de 60%-85% intensiteit trainen, kunnen ze meestal veel meer herhalingen doen en eruit blijven persen dan mannen. Type 1 vezels zijn beter doorbloed, dus er kan meer zuurstof heen. Ook hebben vrouwen meestal een lagere bloeddruk, waardoor de zuurstoftoevoer ook geholpen wordt tijdens je training. En de type 1 spiervezels kunnen dankzij ons oestrogeen ook nog eens extra suikers opnemen: bonus!

personal trainer voor vrouwen

Wat betekent dit nou concreet voor je training?

Ik kan je trainingsschema optimaliseren voor jou! Ik kan zelfs gebruik maken van je maandelijkse cyclus en daardoor een lichte optimalisatie bewerkstelligen.

Vrouwen hebben over het algemeen een betere werkcapaciteit, dus dit laat ik werken in jouw voordeel!

Ook anatomie kan een rol spelen, ook dit verwerk ik in je schema. Verder, zijn er nog meer verschillen tussen mannen en vrouwen, qua voeding bijvoorbeeld.

Training voor vrouwen door een vrouw

Sommigen maakt het niet uit, maar er zullen zeker ook vrouwen of meiden zijn die liever door een vrouw getraind willen worden. Dit kan om persoonlijke, culturele of andere redenen.

Online coaching

Wil je (ook) op het gebied van voeding en leefstijl begeleid worden, zonder bull-shit, maar met wetenschappelijk onderbouwde informatie, zou online coaching ook nog een optie voor je kunnen zijn.

Dit kan natuurlijk sowieso als PT qua afstand en tijd gewoon niet haalbaar is voor je. Neem vrijblijvend contact met me op om te kijken of ik iets voor jou kan betekenen. Ik reageer binnen 24u.

online coaching voor vrouwen

Related Post